Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Paddenstoelen worden gebruikt om te dj'en: Biodata sonificatie

Paddenstoelen worden gebruikt om te dj'en: Biodata sonificatie

Paddenstoelen worden gebruikt om te dj'en: Biodata sonificatie

Heb je het tot 2023 gehaald zonder dat er een paddenstoel op je pad kwam? Het is moeilijk voor te stellen. Misschien is het de nieuwste toevoeging aan het menu van je koffieshop, een sluwe veganistische burger, of een van de vele paddenstoelensupplementmerken die opduiken. Paddenstoelen blijven in de schijnwerpers staan, deze keer om een zeer obscure reden.


 

Biodata sonificatie; er is geen enkele "ontdekkingsdatum" van, maar je kunt de geschiedenis ervan terugvoeren naar het midden van de 20e eeuw toen vroege pioniers van de elektronische muziek en onderzoekers manieren begonnen te verkennen om gegevens als geluid voor te stellen. Tegenwoordig is het geëvolueerd van puur onderzoek naar genot en fascinatie.


 

Een snelle zoekopdracht op elk sociaalmediaplatform zal accounts onthullen die miljoenen weergaven krijgen voor hun video's van paddenstoelmuziek. Deze beweging houdt hier niet op; er zijn zelfs concerten en begeleide wandelingen om deze bizarre geluiden zelf te ervaren.


 Laten we even een stap terugzetten en leren wat deze geluiden zijn en hoe ze worden gemaakt.

 

Wat is biodata sonificatie?

Tarun Nayar making mushroom music live
Tarun Nayar making mushroom music live

Biodata sonificatie is een boeiende samensmelting van wetenschap, technologie en kunst die draait om een fundamenteel concept: de transformatie van biologische gegevens, afgeleid van levende organismen, in hoorbare geluiden of muziek.

 

In de kern geeft biodata sonificatie leven aan ruwe biologische informatie door deze te vertalen in sonische landschappen. Deze transformatie gaat verder dan louter datavisualisatie en betrekt onze auditieve zintuigen om complexe biologische fenomenen waar te nemen, te begrijpen en te waarderen. Het resultaat is een symfonie van geluid die de verborgen ritmes en patronen binnen de levende wereld weerspiegelt.

 

Voordat je begint je oor tegen paddenstoelen te drukken in de hoop mee te bewegen, is het cruciaal om te begrijpen dat de paddenstoelen zelf deze geluiden niet inherent produceren. In plaats daarvan is het de bekwame muzikant of kunstenaar die de ruwe biologische gegevens, zoals elektrische signalen, neemt en zorgvuldig synthesetechnieken en parameters selecteert om die gegevens om te zetten in de betoverende en buitenaardse geluiden die we horen.


 

LATEN WE DE CREATIEVE MAVERICKS ONTMOETEN DIE ONS PADDENSTOELENMUZIEK GEVEN

"Bij deze evenementen maken we gebruik van de bio-elektrische veranderingen van flora en schimmels door elektrische veranderingen te vertalen in cv- en gatesignaal-synthesizers..." Tarun Nayar, een moderne bioloog, begeleidt paddenstoelmuziek-excursies over de hele wereld (deze herfst in Stockholm, Londen en Amsterdam). Met in totaal bijna 1 miljoen volgers op sociale media, bereiken zijn video's tientallen miljoenen weergaven. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom;

"Ik heb deze track opgenomen met een rode bandzwam - een schelpzwam die groeide op een oude spar in het bos bij mijn huis. Ik hou van het idee om te componeren met ontbinders - en nam mijn modulaire synthesizer setup mee het bos in voor een vroege lentesessie. Ik gebruikte de bio-elektriciteit van de paddenstoel om de hoofdmelodie in de synthesizer te beïnvloeden door kleine veranderingen in geleidbaarheid te gebruiken om toonveranderingen in de synth te activeren. Vervolgens ging ik terug naar de studio en gebruikte andere willekeurige geluiden (en enkele veldopnames) om een nummer te maken van deze paddenstoelopname. Ik was eigenlijk in het bos om paddenstoelen op te nemen voor een aankomend Earth Day NFT-project met de bekende kunstenaar Fvckrender. Ik was zo blij met hoe de opnames verliepen dat ik besloot een versie van de muziek uit te brengen als een daadwerkelijk nummer. Toen ik terugkwam in de studio en begon met het toevoegen van baslijnen en ondersteunende pads, raakte ik behoorlijk gefixeerd op het idee van dit als een single."


Maak kennis met een andere social media-ster die experimenteert met een verscheidenheid aan schimmels: Mycolo

Paul stamets


De wereldberoemde mycoloog, auteur en pleitbezorger Paul Stamets heeft hier ook zijn tanden in gezet. Over het algemeen heeft zijn werk een aanzienlijke invloed gehad op ons begrip van de essentiële rollen die schimmels spelen in de natuurlijke wereld en hun potentiële toepassingen in verschillende vakgebieden.

Luister nog wat meer

DE LINK NAAR DE PADDESTOELENRENAISSANCE

Biodata sonificatie is meer dan alleen een wetenschappelijke nieuwsgierigheid; het is een brug om mensen op een eenvoudige en plezierige manier in contact te brengen met paddenstoelen. Het stelt ons in staat om de verborgen ritmes en patronen binnen de levende wereld te verkennen, terwijl we de stereotypen vermijden die vaak paddenstoelen omringen. Hiermee moedigt het openheid en een diepere waardering voor deze opmerkelijke organismen aan.

 

EEN LAATSTE WOORD

biodata sonificatie dient niet alleen als een wetenschappelijke nieuwsgierigheid; het is een brug die mensen op een eenvoudige en plezierige manier verbindt met paddenstoelen. Het stelt ons in staat om de verborgen ritmes en patronen binnen de levende wereld te verkennen, en dat alles terwijl we de stereotypen vermijden die al lange tijd rond paddenstoelen bestaan. Door deze unieke lens moedigen we openheid aan en bevorderen we een diepere waardering voor de fascinerende en bizarre wereld van schimmels.

Read more

Waarom nemen mensen een bosbad?

Waarom nemen mensen een bosbad?

Tegen 2050 wordt verwacht dat 66% van de wereldbevolking in steden zal wonen. Volgens een studie gesponsord door de Environmental Protection Agency brengt de ...

Read more
functional mocktail

Sip-Sized Wellness

Welcome, wellness enthusiasts, to a flavourful odyssey where health and indulgence meet. Finding time and energy to nurture our wellbeing can often be a strug...

Read more