Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Waarom nemen mensen een bosbad?

Waarom nemen mensen een bosbad?

Waarom nemen mensen een bosbad?

Tegen 2050 wordt verwacht dat 66% van de wereldbevolking in steden zal wonen. Volgens een studie gesponsord door de Environmental Protection Agency brengt de gemiddelde Amerikaan nu al 93% van zijn tijd binnenshuis door. We leven in een tijdperk van loskoppeling van de natuurlijke wereld.

"look deep into nature then you will understand everything better"

Albert Einstein

Aan het begin van deze vervreemding van de natuur in de jaren 1980 was er in Japan een gepassioneerde groep die vasthield aan en de voordelen promootte van tijd buiten door te brengen en eenvoudigweg te zijn. Ze bedachten de term "Shinrin-yoku," wat letterlijk vertaald "bosbaden" betekent. Dit heeft zijn wortels in een traditionele Japanse praktijk waarbij men zich onderdompelt in een natuurlijke bosomgeving om de fysieke, mentale en emotionele gezondheid te bevorderen.

 

Deze praktijk is geworteld in het geloof dat tijd doorbrengen in de natuur en op een bewuste manier omgaan met de natuurlijke wereld een diepgaande invloed kan hebben op iemands algehele gezondheid en vitaliteit. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van shinrin-yoku: 

Aandachtige Aanwezigheid

Shinrin-yoku moedigt individuen aan om volledig aanwezig te zijn in de bosomgeving. Het draait niet om wandelen of inspannende fysieke activiteit, maar eerder om vertragen, het gebruik van al je zintuigen en echt in contact komen met de natuurlijke omgeving.


Zintuigelijke Ervaring


 

Je wordt aangemoedigd om je zintuigen volledig te betrekken. Dit omvat het waarnemen van de bezienswaardigheden, luisteren naar de geluiden, het voelen van de texturen van bomen en planten, en het ruiken van de geuren van het bos.

Fysieke Voordelen

Moderne studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in natuurlijke bossen verschillende fysieke voordelen kan hebben, zoals verminderde stress, een versterkt immuunsysteem en verbetering van de algehele cardiovasculaire gezondheid.

Mentale en Emotionele Voordelen


 

Shinrin-yoku wordt ook geassocieerd met verbeterde mentale en emotionele welzijn. Het kan symptomen van angst, een sombere stemming en boosheid verminderen, terwijl het de energie verhoogt en gevoelens van ontspanning en tevredenheid vergroot.


Over het algemeen is shinrin-yoku een praktijk die mensen aanmoedigt om te vertragen, opnieuw verbinding te maken met de natuur en de vele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen te plukken die het spenderen van tijd in natuurlijke omgevingen kan bieden. Het heeft niet alleen in Japan, maar ook in andere delen van de wereld aan populariteit gewonnen als een manier om de stress van het moderne leven tegen te gaan en holistisch welzijn te bevorderen.

 

Heb je wat extra begeleiding nodig bij het beoefenen van bosbaden? Bekijk hieronder enkele begeleide podcasts en afspeellijsten, en onthoud dat dit verre van een one-size-fits-all benadering is. Zoek naar plekken die je vreugde brengen en de kans bieden om te ontspannen; sommige mensen vinden dit in stadsparken, terwijl anderen behoefte hebben aan plekken zonder geluidsoverlast. 

Read more

Ready to let go of your morning coffee? how about herbal cacao?

Ready to let go of your morning coffee? how about herbal cacao?

Looking for a refreshing change from your usual morning coffee routine? Look no further than ceremonial grade cacao. Switching from coffee to herbal cacao in the morning offers an exciting and sat...

Read more
Paddenstoelen worden gebruikt om te dj'en: Biodata sonificatie

Paddenstoelen worden gebruikt om te dj'en: Biodata sonificatie

Heb je het tot 2023 gehaald zonder dat er een paddenstoel op je pad kwam? Het is moeilijk voor te stellen. Misschien is het de nieuwste toevoeging aan het men...

Read more