Waarom baden mensen in het bos?
Er wordt verwacht dat in 2050 66% van de wereldbevolking in steden zal wonen. Volgens een onderzoek gesponsord door de Environmental Protection Agency brengt de gemiddelde Amerikaan al 93% van zijn tijd binnenshuis door. We leven in een tijdperk waarin we ons niet meer verbonden voelen met de natuurlijke wereld.
"kijk diep in de natuur, dan begrijp je alles beter"
Bij het begin van deze vervreemding van de natuur in de jaren tachtig was er in Japan een gepassioneerde groep die zich vastklampte aan en pleitte voor de voordelen van tijd buitenshuis doorbrengen en gewoonweg zijn. Ze bedachten de term 'Shinrin-yoku', wat zich letterlijk vertaalt naar 'baden in het bos'. Dit heeft zijn wortels in een traditionele Japanse praktijk waarbij je jezelf onderdompelt in een natuurlijke bosomgeving om de fysieke, mentale en emotionele gezondheid te bevorderen.
Deze praktijk is gebaseerd op de overtuiging dat tijd doorbrengen in de natuur en bewust omgaan met de natuurlijke wereld een diepgaande invloed kan hebben op iemands algehele gezondheid en vitaliteit. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van shinrin-yoku:
Zintuiglijke ervaring
Je wordt aangemoedigd om je zintuigen volledig te gebruiken. Dit omvat het observeren van de bezienswaardigheden, het luisteren naar de geluiden, het voelen van de texturen van bomen en planten en het ruiken van de geuren van het bos.
Fysieke voordelen
Moderne onderzoeken hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in natuurlijke bossen verschillende fysieke voordelen kan hebben, zoals minder stress, een versterkt immuunsysteem en verbetering van de algehele cardiovasculaire gezondheid.
Mentale en emotionele voordelen
Shinrin-yoku wordt ook geassocieerd met een verbeterd mentaal en emotioneel welzijn. Het kan symptomen van angst, neerslachtigheid en woede verminderen, terwijl het de energie verhoogt en gevoelens van ontspanning en tevredenheid versterkt.
Over het geheel genomen is shinrin-yoku een praktijk die mensen aanmoedigt om het rustiger aan te doen, opnieuw contact te maken met de natuur en te profiteren van de vele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen die tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving kan bieden. Het is niet alleen populair geworden in Japan, maar ook in andere delen van de wereld als een manier om de stress van het moderne leven te bestrijden en het holistische welzijn te bevorderen