Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Buzzwoorden om in de gaten te houden in 2024

assisted therapy

Buzzwoorden om in de gaten te houden in 2024

Hoe en waar begin je met het herkennen van wellness trends? Een manier kan zijn om op zoek te gaan naar modewoorden - woorden die hun weg vinden in artikelkoppen, TikTok-ondertitels en door Google voorgestelde zoekopdrachten.

 

Het jaar 2023 bracht zeker veel modewoorden in de schijnwerpers, waarvan sommige meer beklijvend waren dan andere. In deze blog gaan we de wellness-modewoorden benadrukken en uitpakken die wij bij When Nature Calls zeker zullen meenemen naar 2024. Ze wekken nieuwsgierigheid op en dagen bestaande perspectieven op mentale welzijn uit.

 

Maar voordat we beginnen, kun je raden wat ze betekenen?
1. Rode lichttherapie

red light therapy

Rode lichttherapie, ook wel bekend als fotobiomodulatie, houdt in dat men wordt blootgesteld aan laag-niveau rood of nabij-infrarood licht. Men denkt dat deze therapie de cellulaire functie stimuleert, de gezondheid van de huid verbetert en mogelijk bepaalde aandoeningen verlicht. Rode lichttherapie heeft aan populariteit gewonnen als een niet-invasieve en holistische benadering ter ondersteuning van algeheel welzijn."I think that p$ychedelics are going to absolutley be - and currently are the next most interesting area in addressing mental health"

Gwyneth Paltrow

2. Therapeutische Psychedelische Ondersteunde Integratie

goop lab
assisted therapy

Deze term benadrukt het belang van het integreren en verwerken van inzichten die voortkomen uit een psychedelische ervaring in het dagelijks leven. Therapeutische psychedelische ondersteunde integratie houdt in dat men samenwerkt met professionals in de geestelijke gezondheidszorg om de betekenis van een psychedelische ervaring te doorgronden, vooral in therapeutische of helende contexten.
3. Hyper Synchronie

Hyper-synchronie verwijst naar een verhoogde staat van synchronisatie of connectiviteit binnen de hersenen. In de context van de psychedelische renaissance onderzoeken wetenschappers hoe psychedelica mogelijk hyper-synchronie in de hersenen kunnen induceren. Deze verhoogde connectiviteit wordt geassocieerd met veranderde bewustzijnstoestanden, diepgaande inzichten en therapeutische effecten.
connectivity

4. IJsbaden

ice bath

IJsbaden houden in dat het lichaam voor een korte periode wordt ondergedompeld in extreem koud water. Men gelooft dat deze praktijk verschillende gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van spierherstel en het bevorderen van het algehele welzijn. IJsbaden worden vaak in combinatie met andere wellnesspraktijken gebruikt om een holistische benadering van zowel fysieke als mentale gezondheid te creëren.

5. Acupressuurmatten

Acupressuurmatten hebben kleine spikes of drukpunten die verschillende acupressuurpunten op het lichaam stimuleren wanneer men erop ligt of zit. Men gelooft dat deze praktijk ontspanning bevordert, spierspanning vermindert en mogelijk stress verlicht. Acupressuurmatten worden vaak gebruikt als onderdeel van zelfzorgroutines om het algehele welzijn te verbeteren.
accupressure mats

6. Shroom Boom

"Shroom boom" is een informele term die wordt gebruikt om de groeiende populariteit en interesse in psychedelische paddenstoelen (vaak aangeduid als "shrooms") te beschrijven binnen de context van de psychedelische renaissance. Dit omvat zowel het recreatieve gebruik van paddenstoelen als het verkennen van hun therapeutisch potentieel. De term weerspiegelt de toenemende culturele acceptatie en nieuwsgierigheid in de mainstream rond psychedelica.

entheogen

7. Entheogenen

Entheogenen zijn stoffen, vaak van plantaardige oorsprong, die worden gebruikt om veranderde bewustzijnstoestanden op te wekken voor religieuze of spirituele doeleinden. De term wordt gebruikt om het potentieel van psychedelica te benadrukken om diepgaande spirituele of mystieke ervaringen op te roepen. De nadruk ligt op de spirituele of heilige aard van de psychedelische ervaring.

"look deep into nature and you will understand everything better"

Albert Einstein

forest bath
forest bath

8. Bosbaden

Bosbaden, of shinrin-yoku, is een welzijnspraktijk waarbij men zich onderdompelt in een natuurlijke bosomgeving. Deze praktijk is ontstaan in Japan en wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde stress, verbeterde stemming en een algeheel verhoogd welzijn. Bosbaden benadrukt de herstellende effecten van de natuur op zowel de fysieke als mentale gezondheid.

9. Voorbereiding, Mindset en Omgeving

 Dit concept benadrukt het belang van mindset en omgeving in de context van een psychedelische ervaring. "Voorbereiding" omvat mentale en emotionele gereedheid, "set" verwijst naar de mindset en verwachtingen van het individu, en "setting" heeft betrekking op de fysieke en sociale omgeving. Het idee is dat een positieve en opzettelijke benadering van deze factoren aanzienlijk invloed kan hebben op de kwaliteit en uitkomsten van een psychedelische ervaring, of het nu voor therapeutische of recreatieve doeleinden is.

preparation, set, and setting

10. Klankbaden

 Een klankbad houdt in dat men therapeutische geluiden ervaart, vaak geproduceerd door instrumenten zoals zingende kommen, gongs of stemvorken. De meeslepende en meditatieve aard van klankbaden wordt verondersteld ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en een gevoel van welzijn te creëren. Klankbaden winnen steeds meer aan populariteit als een holistische wellnesspraktijk.11. Ochtenden met weinig dopamine

Het idee om onmiddellijke bevrediging in de ochtend te vermijden, wordt vaak gekoppeld aan het concept van "uitgestelde bevrediging", waarbij individuen ervoor kiezen om beloningen uit te stellen ten gunste van meer significante langetermijnvoordelen. Deze benadering wordt geassocieerd met het opbouwen van veerkracht, discipline en een gevoel van voldoening.

 

Uiteindelijk is het doel van het kiezen voor activiteiten met een lage dopamine in de ochtend om een positieve en productieve start van de dag te creëren, waarbij een mindset wordt bevorderd die gericht is op langetermijnwelzijn in plaats van te vertrouwen op directe, maar vluchtige pleziertjes.


 


 

low dopamine morning

12. Functionele paddenstoelen (in alles)

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder vermelding van de krachtpatsers die dit jaar in de schijnwerpers zijn gekomen. Van toevoegingen aan koffiehuismenu's, lekkernijen gevuld met gummies tot steeds meer persaandacht, functionele paddenstoelen zullen nog populairder worden in 2024. We kunnen niet wachten.

Een laatste woord

In de wervelwind van 2023 hebben we de opkomst gezien van buzzwoorden en trends die zich een weg hebben gebaand in ons dagelijks leven, normen hebben uitgedaagd en onze perspectieven op welzijn hebben hervormd. Proost op een 2024 vol hyper-synchronie, paddenstoel-booms, en ochtenden die het toneel zetten voor blijvend welzijn.


Read more

Ice bath

Zijn ijsbaden de hype waard?

In the realm of wellness trends, few have captured attention quite like the ice bath. You must have seen the red faced influencers catapulting themselves into ice filled lakes, diy home set ups or ...

Read more
effects of theanine

Waarom wordt L-theanine zo populair?

Introductie Ben jij een wellnessliefhebber die altijd op zoek is naar natuurlijke supplementen die je dagelijkse ervaring kunnen verbeteren? Zo ja...

Read more