Bestaan er paddenstoelen die in het donker oplichten?

Deze maand raasde een golf van buitenaards ogende paddenstoelen door Goa in India en trok internationale aandacht. Dit schouwspel is verre van nieuw, met zijn oorsprong die teruggaat tot de oudheid - zelfs Aristoteles schreef erover in zijn geschriften.

De luminescentie in deze paddenstoelen is geen illusie - het is het resultaat van een complex enzymatische reactie. Volgens Jay Dunlap, een professor in biochemie en celbiologie aan de Geisel School of Medicine van Dartmouth, werkt het enzym luciferase op een substraat genaamd luciferine, waardoor het oxideert en hoge-energietussenproducten als licht in plaats van warmte vrijgeeft.

 

Hoewel bioluminescentie bij verschillende soorten voorkomt, kan het doel ervan variëren. Sommige organismen gebruiken het om partners aan te trekken, terwijl anderen het als een verdedigingsmechanisme inzetten om roofdieren af te schrikken. Mycena chlorophos, bekend als de 'nachtlamp paddenstoel' of 'Green Pepe' in Japan, gebruikt zijn groen gloeiend licht voor een uniek doel: het bijdragen aan de voortplanting. Professor Dunlap legt uit dat de luminescente kwaliteit van deze paddenstoelen insecten aantrekt, die onbedoeld sporen oppikken en verspreiden terwijl ze zich door het bos bewegen, wat bijdraagt aan het reproductieve succes van de schimmel.

 

Wil je ze zelf zien? Laat in de zomer en vroeg in de herfst is de meest waarschijnlijke tijd om ze te spotten, aangezien deze maanden vaak de juiste combinatie bieden van vochtige warme omstandigheden samen met rottend materiaal op de bosbodem. Het voorkomen van bioluminescente paddenstoelen kan zeer willekeurig en uiterst zeldzaam zijn - laat ons weten als het je lukt er een te spotten!